Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Spaghetti po neapolitańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać bardzo gorące.

Spaghetti po neapolitańsku

Składniki:

Spaghetti po neapolitańsku

 

  • 40 dag makaronu spaghetti
  • 4 średnie dojrzałe pomidory
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 3 łyżki startego parmezanu lub innego ostrego żółtego sera
  • sól i świeżo zmielony biały pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Spaghetti po neapolitańsku
Makaron ugotować "al dente” w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Pomidory sparzyć obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pomidory, rozmaryn i czosnek. Dusić przez ok. 5 min. Podprawić solą i pieprzem. Dodać makaron. Dokładnie wymieszać. Posypać startym serem.

Tagi:

makaron sery ser