pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Spaghetti pomidorowe z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

spaghetti bezmięsne nie tylko dla wegetarian

Spaghetti pomidorowe z tuńczykiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Spaghetti pomidorowe z tuńczykiem

 

  • 250 g makaron spaghetti,
  • 1 puszka tuńczyk kawałki w oleju,
  • 15 sztuk oliwki zielone bez pestek,
  • 1 łyżeczka zioła prowansalskie,
  • 1/2 puszki kukurydza w puszce,
  • 1 puszka Pomidory krojone z puszki,
  • 10 dag tartego żółtego sera,
  • 1 cebula średnia,
  • 1 czosnek ząbek

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti pomidorowe z tuńczykiem
Makaron gotujemy w 4 l lekko osolonej wody - al dente. Z tuńczyka odsączamy olej (kilkanaście kropelek wrzucamy na patelnię, reszta out). Na patelnię wrzucamy drobno pokrojone cebulę i czosnek. Chwilkę smażymy po czym dodajemy pomidory z puszki. Całość dusimy od czasu do czasu mieszając, aż część wody odparuje, pomidorki się rozpadną i powstanie jednolity sos. Pod koniec wrzucamy zioła prowansalskie, połówki oliwek i kukurydzę. Mieszamy, wyłączamy ogień, przykrywamy i chwilkę czekamy aż wszystko przejdzie smakiem. Tuńczyk mieszamy z ugotowanym makaronem, następnie polewamy to sosem pomidorowym i posypujemy świeżo startym serem.
Spaghetti pomidorowe z tuńczykiem
Spaghetti pomidorowe z tuńczykiem
Spaghetti pomidorowe z tuńczykiem
Spaghetti pomidorowe z tuńczykiem