Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 757]

Spaghetti w winnym sosie z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kurki to jedne z lepszych grzybów, które właśnie teraz smakują najlepiej. Podane z makaronem w prostym sosie winno-maślanym są pyszny, szybki, idealnym na letnie obiady i kolacje daniem, polecam

Spaghetti w winnym sosie z kurkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Spaghetti w winnym sosie z kurkami

 

  • 250 gram makaronu spaghetti
  • 250 gram kurek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2/3 szklanki wina białego
  • 1 garść pietruszki
  • Szczypta kurkumy
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Spaghetti w winnym sosie z kurkami
Przygotowania zaczynamy od oczyszczenia kurek. Są na to dwie metody 1 – czyszczenie za pomocą pędzelka, 2 – wkładamy kurki do miski, dodajemy 1 łyżkę soli i zalewamy je gorącą wodą, delikatnie mieszamy, kurki wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, jeśli kurki są bardzo brudne czynność powtarzamy raz jeszcze.

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.

Na 2 łyżkach masła przesmażamy posiekany ząbek czosnku. Następnie do lekko przesmażonego czosnku dodajemy oczyszczone kurki – dusimy je na maśle około 5 minut. Do kurek wlewamy wino, dodajemy miód (dzięki niemu kurki pozbędą się goryczki) i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Następnie pokrywkę odkrywamy i doprawiamy sos solą i pieprzem i odrobiną kurkumy. Dodajemy 1 łyżkę masła aby zagościć sos.

Ugotowany, odcedzony makaron przekłada mamy na patelnie z kurkami, dodajemy starty parmezan i posiekaną natkę pietruszki – mieszamy i nakładamy na talerze, serwujemy gorące,

Smacznego
Spaghetti w winnym sosie z kurkami
Przygotowania zaczynamy od oczyszczenia kurek. Są na to dwie metody 1 – czyszczenie za pomocą pędzelka, 2 – wkładamy kurki do miski, dodajemy 1 łyżkę soli i zalewamy je gorącą wodą, delikatnie mieszamy, kurki wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, jeśli kurki są bardzo brudne czynność powtarzamy raz jeszcze.
Spaghetti w winnym sosie z kurkami
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.
Spaghetti w winnym sosie z kurkami
Na 2 łyżkach masła przesmażamy posiekany ząbek czosnku. Następnie do lekko przesmażonego czosnku dodajemy oczyszczone kurki – dusimy je na maśle około 5 minut.
Spaghetti w winnym sosie z kurkami
Do kurek wlewamy wino, dodajemy miód (dzięki niemu kurki pozbędą się goryczki) i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Następnie pokrywkę odkrywamy i doprawiamy sos solą i pieprzem i odrobiną kurkumy. Dodajemy 1 łyżkę masła aby zagościć sos.
Spaghetti w winnym sosie z kurkami
Ugotowany, odcedzony makaron przekłada mamy na patelnie z kurkami, dodajemy starty parmezan i posiekaną natkę pietruszki – mieszamy i nakładamy na talerze, serwujemy gorące, smacznego :D