zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Spaghetti z cukinią i cieciorką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 4

To jedno z najszybszych dań świata, pyszne, sycące, tutaj wersja wegetariańska z cukinią i cieciorką do tego pyszny sos pomidorowy!

Spaghetti z cukinią i cieciorką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Spaghetti z cukinią i cieciorką

 

  • makaron spaghetti ( 3 porcje)
  • 1 średnia cukinia ze skórką
  • 300 g ugotowanej cieciorki
  • 400 g przecieru pomidorowego passata
  • pęczek świeżej bazylii
  • mała cebula
  • duży ząbek czosnku
  • chili (opcjonalnie)
  • olej roślinny do smażenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do dań włoskich

Sposób przygotowania:

Spaghetti z cukinią i cieciorką
Wstawiamy wodę na makaron, solimy. Cukinię kroimy w kosteczkę i szklimy na 2 łyżkach oleju, dodajemy cieciorkę i smażymy razem. Przygotowujemy sos pomidorowy - na łyżkę oleju wrzucamy łyżeczkę przyprawy arrabiata, kiedy zacznie pachnieć dorzucamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, a następnie czosnek posiekany. Po minucie zalewamy wszystko przecierem, dodajemy pozostałe przyprawy oraz świeżą bazylię i dusimy pod przykryciem na malutkim ogniu. Na koniec dodajemy podsmażone warzywa. Kiedy makaron się ugotuje, zostawiamy odrobinę wody, podajemy z sosem, u nas bez sera ale oczywiście można na talerzu posypać wieńcząc całość.
Spaghetti z cukinią i cieciorką
Wrzucamy makaron na dobrze osolony wrzątek
Spaghetti z cukinią i cieciorką
Na sos podsmażamy cebulkę z przyprawami i czosnkiem i zalewamy przecierem
Spaghetti z cukinią i cieciorką
Osobno smażymy pokrojoną cumienię i ugotowaną cieciorkę