jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Spaghetti z dynią i pesto

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To niezwykle aromatyczne danie przygotowane jest z makaronu spaghetti ugotowanego al dente z dynią uduszoną na masełku z winem i sosem pesto.

Spaghetti z dynią i pesto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti z dynią i pesto

 

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 500 g dyni
  • 1 duza cebula
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • garść liści bazylii
  • 1/2 szklanki oliwy
  • garść zmielonych orzechów
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g parmezanu

 

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti z dynią i pesto
Nastawiamy wodę na makaron po czym gotujemy go al dente wg wskazówek na opakowaniu. W czasie gdy makaron się gotuje przygotowujemy dynię i pesto. Obieramy cebulę i dynię. Cebulę kroimy w piórka a dynię w cieńkie plasterki. Na łyżce masła szklimy cebulę. Dodajemy dynię, solimy i posypujemy pieprzem. Podlewamy winem i dusimy krótko by dynia pozostała lekko chrupiąca.Do moździerza wkładamy ząbek czosnku i szczyptę soli - ucieramy na pastę dodając pod koniec garść liści bazylii. Dodajemy do sosu starty parmezan i oliwę. na końcu mieszamy z mielonymi orzechami - doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gorący makaron układamy na talerzach razem z dynią. Polewamy sosem pesto, posypypujemy wiórkami parmezanu i listkami bazylii. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. 
Spaghetti z dynią i pesto
Gotujemy makaron al dente w czasie gdy przygotowujemy dynię i sos.
Spaghetti z dynią i pesto
Obieramy cebulę i dynię. Cebulę kroimy w piórka a dynię w cieńkie plasterki. Na łyżce masła szklimy cebulę. Dodajemy dynię,
Spaghetti z dynią i pesto
Do moździerza wkładamy ząbek czosnku i szczyptę soli - ucieramy na pastę dodając pod koniec garść liści bazylii.
Spaghetti z dynią i pesto
Ścieramy parmezan na tarce o drobnych oczkach po czym dodajemy do pesto razem z mielonymi orzechami.

Tagi:

makaron dynia