Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Spaghetti z klopsikami po neapolitańsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepis dostałam od mojego przyjaciela Włocha, jest czasochłonny, bo im dłużej sos się gotuje tym jest lepszy, ale naprawdę warto stać i mieszać sos łyżką :)

Spaghetti z klopsikami po neapolitańsku

Składniki:

Spaghetti z klopsikami po neapolitańsku

 

  • Spaghetti z klopsikami po neapolitańsku .
  • Na klopsiki potrzebujemy:
  • 500 gramów wołowo-wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 gałązka świeżego oregano
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula posiekana w kostkę
  • 2/3 szklanki mąki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Na sos potrzebujemy:
  • 1 cebule posiekana w kostkę
  • 1 dużą marchewkę startą na tarce
  • 2 ząbki czosnku ( 1 pokrojony w plasterki, 2 wyciśnięty przez praskę)
  • ½ papryczki chilli
  • 1 przecier pomidorowy
  • Pęczek pietruszki
  • Mozzarella

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti z klopsikami po neapolitańsku
Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy starannie w misce. Odstawiamy mięso na 15 minut aby się odpowiednio przegryzło z przyprawami. W międzyczasie na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy na niej cebule z pokrojonym w plasterki czosnkiem i papryczką chilli. Przesmażamy przez 3 minuty. Do zeszklonej cebuli dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i przesmażamy wszystko razem jeszcze 2 minuty. Do warzyw dodajemy przecier pomidorowy i wlewamy 2/3 szklanki wody. Sos przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. W czasie kiedy sos poddusza się z mięsa formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego (pilnujemy aby nasze dłonie były wilgotne dzięki temu mięso będzie się łatwiej formować i nie będzie przyklejać się do dłoni ). Klopsiki oprószamy delikatnie mąką i obsmażamy je na patelni przez jakieś 3 minuty z każdej strony Pulpeciki mają się delikatnie zarumienić. Podsmażone klopsiki wkładamy do sosu i całość dusimy minimum 1,5 godziny, mieszając co 15 minut, aby sprawdzić konsystencje sosu. Im dłużej sos się dusi tym będzie gęstszy i smaczniejszy. Podajemy z makaronem spaghetti posypane obficie zieloną, posiekaną pietruszką i porwaną mozzarellą