Smakowite Jadło

Smakowite Jadło

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 31]

Spaghetti z krewetkami w kremowym sosie kurkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pora na kurki wciąż trwa, dlatego postawiłam połączyć leśne smaki z owocami morza. Okazało się, że pomysł był przysłowiowym strzałem w dziesiątkę a danie zachwyciło wszystkich domowników.

Spaghetti z krewetkami w kremowym sosie kurkowym

Składniki:

Spaghetti z krewetkami w kremowym sosie kurkowym

 

  • 1 opakowanie krewetek (250 g)
  • 200 g świeżych kurek
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 2 szalotki
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 200 ml białego wina
  • 2 łyżki sera grana padano (tartego)
  • 2 żółtka
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Spaghetti z krewetkami w kremowym sosie kurkowym

ETAP 1:

Przygotowanie dania rozpoczynamy od ugotowania makaronu al dente. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy drobno posiekaną szalotkę razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i chwilę podsmażamy. Dodajemy oczyszczone kurki i dusimy przez ok. 5 min.

ETAP 2:

Oczyszczone i osuszone krewetki wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy. Smażymy z dwóch stron przez ok. 2 min. Całość zalewamy winem i dusimy do momentu odparowania alkoholu.

ETAP 3:

Krewetki łączymy wraz z podsmażonymi kurkami i połową śmietanki. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy do chwili kiedy sos zacznie gęstnieć.

ETAP 4:

W miseczce łączymy jajka razem z pozostałą śmietanką i tartym serem. Ugotowany wcześniej makaron dodajemy do sosu kurkowego, dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy. Przekładamy na talerze i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz natką pietruszki.