Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Spaghetti z krewetkami w sosie maślano-winnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste dania mogą być bardzo smaczne i wykwintne. To spaghetti robi się naprawdę błyskawicznie, a jest pyszne i syte.

Spaghetti z krewetkami w sosie maślano-winnym

Składniki:

Spaghetti z krewetkami w sosie maślano-winnym

 

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 250 g krewetek argentyńskich
  • 100 g masła
  • 200 ml wina białego wytrawnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka mielona
  • starty parmezan

Sposób przygotowania:

Spaghetti z krewetkami w sosie maślano-winnym
Rozmrożone krewetki obieramy z pęcherzyków, usuwamy jelita.

Czosnek siekamy drobno, dociskamy bokiem noża do deski, cebulę kroimy w kostkę.

Natkę pietruszki siekamy.

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Uważamy, aby czosnek nie zbrązowiał. Wrzucamy krewetki i smażymy chwilę, aż zrobią się różowe. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.

Wlewamy wino i podgrzewamy, aż sos się nieco zredukuje. Ewentualnie doprawiamy. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron odcedzamy.

Do sosu dodajemy posiekaną natkę i makaron, mieszamy, przed podaniem posypujemy startym parmezanem.