MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Spaghetti z kurczakiem i szpiakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Makaron w kremowym sosie serowym z kurczakiem, szpinakiem i orzeszkami

Spaghetti z kurczakiem i szpiakiem

Składniki:

Spaghetti z kurczakiem i szpiakiem

 

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • makaron spaghetti 200g
  • szpinak baby lub mrożony (kilka kulek)
  • 1 camembert
  • śmietana 30% 330ml
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych (można użyć też pestek dyni)
  • wegeta, pieprz

Sposób przygotowania:

Spaghetti z kurczakiem i szpiakiem
Makaron gotujemy al dente. Orzeszki prażymy na suchej patelni. Pierś z kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki, wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy. Posypujemy wegetą i pieprzem - smażymy z dwóch stron na rumiano. Camembert kroimy na małe kawałki. Gdy mięso jest gotowe, wlewamy śmietanę, dodajemy ser, szpinak i orzeszki - doprawiamy wegetą i pieprzem, mieszamy. Ser jest sam w sobie słony, także ostrożnie z "dosalaniem"! Gdy sos odparuje i zgęstnieje, a ser się stopi - wrzucamy odcedzony makaron i mieszamy. Nakładamy na talerz.