spaghetti z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

dobrze jest mieć patelnię wok

spaghetti z mięsem mielonym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

spaghetti z mięsem mielonym

 

  • 0,5kg mięsa mielonego z indyka
  • 2cebule
  • 4ząbki czosnku
  • olej/ oliwa/ smalec
  • koncentrat pomidorowy
  • ketchup (np. pudliszki)
  • 0,5kg pieczarek
  • sól i pieprz
  • 500g makaronu spaghetti

Sposób przygotowania:

spaghetti z mięsem mielonym
cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę to samo robimy z czosnkiem, następnie kroimy pieczarki w półksiężyca. Do woku wlewamy oliwę/ olej lub smalec i czekamy aż się nagrzeje gdy będzie gorący wrzucamy cebulę z czosnkiem i dusimy ją aż będzie półmiękka. Następnie do cebuli wrzucamy pieczarki i dusimy to ze sobą jakieś 10min. pod przykryciem. Dodajemy mięso mielone i dusimy to ze sobą aż mięsko będzie dobre. Na końcu dodajemy 200g ketchupu oraz 4łyżeczki koncentratu pomidorowego, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu. Gdy mamy makaron ugotowany mieszamy go delikatnie z sosem i nakładamy na talerze.
spaghetti z mięsem mielonym
przedstawiony sos w patelni typu wok już przyprawiony
spaghetti z mięsem mielonym
a tu mamy już wymieszany makaron z sosem na talerzu