Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Spaghetti z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Typowa włoska potrawa

Spaghetti z orzechami

Składniki:

Spaghetti z orzechami

 

  • 40 dag makaronu spaghetti
  • 2 średnie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 8 dag wyłuskanych orzechów włoskich,
  • 7 dag orzeszków piniowych,
  • 3 łyżki startego parmezanu,
  • 1/2 łyżki suszonej bazylii,
  • 2 papryczki chili,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Spaghetti z orzechami
Makaron ugotować "al dente" w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Papryczki chili pozbawić gniazd nasiennych i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Orzechy drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło wraz z oliwą. Dodać papryczki, cebulę i czosnek. Dusić ok. 3 min. Dodać połowę posiekanych orzechów włoskich, orzeszki piniowe i bazylię. Całość wymieszać i chwilę poddusić. Sosem polać makaron. Wymieszać. Przed podaniem posypać resztą posiekanych orzechów i parmezanem. Orzeszki piniowe można zastąpić orzeszkami ziemnymi (posiekanymi), ale to już nie to.

Tagi:

makaron