Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Spaghetti z pulpetami i pomidorkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczne i sycące danie z pulpecikami i pomidorkami koktajlowymi.

Spaghetti z pulpetami i pomidorkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti z pulpetami i pomidorkami

 

  • 350g makaronu spaghetti
  • 3 pomidory
  • szklanka pomidorków koktajolowych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • cebula
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti z pulpetami i pomidorkami
Łopatkę, namoczoną kajzerkę oraz posiekaną cebulę zmielić w maszynce do mięsa, dodać jajko oraz przyprawy, posiekane ząbki czosnku i zagnieść masę. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące, a następnie je podsmażyć na patelni lub ogotować w wodzie. SOS: Pomidory obrać ze skórki, posiekać w kostkę. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć, dodać po chwili pomodory i smażyć aż się rozpadną, wrzucić umyt pomidorki koktajlowe. Gdy cebula będzie miękka i pomidorki zmiękną, dodać koncentrat i ok. szklankę wody. Lekko odparować sos, ewentualnie dosłodzić cukrem, doprawić. Na koniec dodać pulpety i podgrzać je chwilę w sosie. Podawać z makaronem ugotowanym al dente.
Spaghetti z pulpetami i pomidorkami
Mięso zmielić i dodac resztę składników.
Spaghetti z pulpetami i pomidorkami
Z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki.
Spaghetti z pulpetami i pomidorkami
Pulpeciki smażyć na rozgrzanej patelni na złoto.
Spaghetti z pulpetami i pomidorkami
Na koniec do sosu dodać gotowe pulpeciki.