Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Viva la pasta czyli makaron u Buni

Spaghetti z sosem mięsnym na śmietance

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Taki prościutki sos .Szybki .Zupełnie nie włoski.

Spaghetti z sosem mięsnym na śmietance

Składniki:

Spaghetti z sosem mięsnym na śmietance

 

  • spaghetti ( na 4 porcje )
  • 0,5 kg mięsa mielonego ( wieprzowina mieszana z drobiem )
  • przecier pomidorowy ( ok. 5 dag )
  • 3 łyżki oleju ( jak kto lubi to oliwy )
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • ½ łyżeczki miodu
  • oregano
  • tymianek
  • bazylia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka mięsna Knorra ( ,,Kostka do mięs ze słodką papryką" - lub inna mięsna )
  • przyprawa ,, Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem " ( Kamis )
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 2,5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki pokrojonego drobnego szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti z sosem mięsnym na śmietance
Na głębokiej rozgrzać olej i obsmażyć na nim mięso mielone na rumiano , rozdrabniając je w trakcie smażenia na drobne kawałki .Przełożyć do garnka ,wlać wodę , dodać kostkę mięsną i gotować ok. 30 minut. Dodać przecier pomidorowy , roztarty czosnek . Doprawić pieprzem, miodem, przyprawą ,,Suszone pomidory " i ziołami do smaku . Dodać śmietankę . Dusić jeszcze 10 minut .
W czasie kiedy sos się dusi ugotować w osolonym wrzątku al dente makaron .Odcedzić .
Wrzucić makaron do sosu , wymieszać i poczekać by wchłonął częściowo sos .
Posypać usiekanym szczypiorkiem ( drobnym )

Prawdziwy sos mięsny do makaronu powinien gotować się bardzo- bardzo długo , nawet 2- 4 godzin - to jest taki sos na skróty .

Jeszcze jeśli chodzi o dodatek miodu. Przekonałam się ,że odrobina miodu dodana do dań mięsnych doprawianych ziołami doskonale uwypukla ich smak .