Spaghetti z wędzoną makrelą, żurawiną i miętą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kiedyś często przygotowywałam spaghetti po bolońsku, teraz komponuję dodatki do makaronu tak, aby wszystkim domownikom zasmakowało.

Spaghetti z wędzoną makrelą, żurawiną i miętą

Składniki:

Spaghetti z wędzoną makrelą, żurawiną i miętą

 

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1 średnia wędzona makrela
  • 1 cebula czerwona
  • 35 g kremowego serka topionego
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka oleju
  • ok. 1/2 szklanki wody
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 duże listki świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Spaghetti z wędzoną makrelą, żurawiną i miętą

ETAP 1:

Spaghetti z wędzoną makrelą, żurawiną i miętą
Pokrojoną cebulę oprószamy solą i lekko przesmażamy

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Mięso z makreli oddzielamy od skóry i ości.

Obraną cebulę kroimy w grubą kostkę, lekko solimy i przesmażamy na oleju.

ETAP 2:

Spaghetti z wędzoną makrelą, żurawiną i miętą
Do cebuli dodajemy oddzieloną od skóry i ości makrelę

Następnie dodajemy makrelę i razem smażymy przez chwilę, po czym zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.

ETAP 3:

Spaghetti z wędzoną makrelą, żurawiną i miętą
Do ryby z cebulą dodajemy serek, żurawinę i miętę

Kolejno dodajemy serek topiony i mieszamy, aż się rozpuści.

Na koniec wrzucamy żurawinę i posiekane listki mięty, doprawiamy do smaku i mieszamy z makaronem.


Tagi:

makarony danie