Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 936]

Spaghetti ze szpinakiem i serem feta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest to bardzo proste i smaczne danie. Przygotowuje się je bardzo szybko i jest tanie. Czasami nie mamy pomysłu na obiad, więc przepis się sprawdzi. Danie jest również syte.

Spaghetti ze szpinakiem i serem feta

Składniki:

Spaghetti ze szpinakiem i serem feta

Sos:

  • 45 dag mrożonego szpinaku ( rozdrobnionego )
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 20 dag sera feta ( użyłam tłustej )
  • gorąca woda
  • pieprz czarny do smaku
  • 3 łyżeczki czubrycy zielonej
  • 1 łyżeczka przyprawy śródziemnomorskiej

Dodatkowo:

  • 20 dag makaronu spaghetti
  • 1 łyżka oleju
  • sól do gotowania
  • 5 dag sera feta ( użyłam tłustej )

Sposób przygotowania:

Spaghetti ze szpinakiem i serem feta
1. Sos: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z wody. Czosnek obieramy i bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej ( tak około 2 łyżki ), wrzucamy czosnek i przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno go nie przypiec bo będzie gorzki. Następnie wrzucamy szpinak i jeszcze chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Następnie podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przyprawy i ser, dusimy tak długo aż ser się rozpuści ( można go rozetrzeć widelcem, wtedy szybciej się rozpuści ).

2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z olejem do miękkości i odcedzamy. 3. Na talerze nakładamy porcje makaronu, sosu i pokrojonej w kostkę fety. Podajemy od razu gorące. Smacznego.



Rady: Można również użyć czubrycy zielonej. Przypraw można dać według uznania.