gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Spękane ciastka czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne, mocno czekoladowe ciasteczka i fajnie spękane ciasteczka. Szybko znikają. Polecam wypróbowanie przepisu.

Spękane ciastka czekoladowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Spękane ciastka czekoladowe

 

  • 200 g mlecznej czekolady,
  • 110 g masła,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 i 2/3 szklanki mąki.
  • cukier puder do obtaczania.

Sposób przygotowania:

Spękane ciastka czekoladowe
Czekoladę rozpuszczamy z masłem. Studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i stopniowo żółtka, miksujemy.

Po woli dodajemy masę czekoladową i delikatnie mieszamy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie łączymy.

Masę przykrywamy folią i odstawiamy do zamrażalnika na 2 godzimy lub do lodówki na 4 godziny. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze. Wykładamy na natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę. Lekko spłaszczamy.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Pieczemy 10-15 minut. Studzimy na kratce. Smacznego ;)
Spękane ciastka czekoladowe
Masę przykrywamy folią i odstawiamy do zamrażalnika na 2 godzimy lub do lodówki na 4 godziny.
Spękane ciastka czekoladowe
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

Tagi:

ciastka