SUPERPRZEPIS

Spinatspätzle z szynką i serem

  • Wiech
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Spinatspätzle z szynką i serem Więcej zdjęć (5)

Spinatspätzle - specjalność głównie Schwabska i Tyrolska, ale znana w całych Niemczech i Austrii.

Składniki:

Spinatspätzle z szynką i serem

 

  • Spinatspätzle:
  • ok. 25 dag mąki pszennej
  • 4 jajka
  • paczka (45 dag) rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżka oliwy
  • ew. 3 - 4 łyżki mleka
  • Sos:
  • 15 dag gotowanej szynki lub baleronu
  • 3 - 4 łyżki śmietany (słodkiej, 18%)
  • łyżka masła
  • sól, pieprz - do smaku
  • tarty ser (oscypek, pecorino lub inny o wyrazistym smaku)

Sposób przygotowania:

Spinatspätzle z szynką i serem
Kluseczki podobne trochę do naszych kładzionych, podane z podsmażoną gotowaną szynką, śmietaną i serem (w oryginale tyrolski Bergkeise, u mnie również owczy i również górski - oscypek. Rozmrożony szpinak odsącz dokładnie na sicie. Do miski włóż wszystkie składniki na kluski i wyrób mikserem na gładkie ciasto. Powinno ono mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. W razie potrzeby dodaj odrobinę mleka. Zagotuj w garnku osoloną wodę i za pomocą przyrządu do robienia kluseczek lub tarki o grubych oczkach przecieraj partiami ciasto na wrzątek. Wyjmuj zaraz po wypłynięciu i przepłucz na sicie zimną wodą. Użyłem do robienia klusek szprycy cukierniczej - okazała się bardzo wygodna. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę. Kiedy się zrumieni dodaj odsączone szpecle i podsmaż wszystko razem. Na koniec dodaj śmietanę, dopraw do smaku i podawaj posypane tartym serem i (jeżeli lubisz) szczypiorkiem.
Spinatspätzle z szynką i serem
Ciasto nie może być za gęste - nie uda się zrobić klusek.
Spinatspätzle z szynką i serem
Szpryca cukiernicza do robienia szpecli!
Spinatspätzle z szynką i serem
Kluski shreka gotowe do podsmażenia - jeszcze tylko szynka.
Spinatspätzle z szynką i serem
Oscypek zamiast potrzeć pociąłem na wiórki obieraczką.