Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Spiralki z białej kiełbaski :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Spiralki " z obsmażanej białej kiełbaski : Aromatyczna i bardzo ozdobnie podana biała kiełbasa

Spiralki z białej kiełbaski :

Składniki:

Spiralki z białej kiełbaski :

 

  • 8 cienkich białych kiełbasek
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki powideł śliwkowych
  • pieprz mielony
  • ¼ szklanki słodkiej śmietanki
  • łyżeczka mąki
  • 4 patyczki do szaszłyków

 

Sposób przygotowania:

Spiralki z białej kiełbaski :
Cienkie białe kiełbaski ( po 4 sztuki ) zwinąć w 2 spiralki .Spiąć je patyczkami do szaszłyków tak by się nie rozpadły. Ułożyć w garnku. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i parzyć kiełbaski przez 15 minut. Wyjąć z wody. Na patelni rozgrzać olej i masło. Obsmażyć ,, spiralki „ na rumiano z obu stron. Dodać na patelnię sos sojowy, powidła, śmietankę . Doprawić pieprzem . Dusić chwilę kiełbaski .Sos zagęścić mąką . Kiełbaski podawać na gorąco jako danie obiadowe, na ciepło jako gorącą przekąskę lub na zimno. Na wywarze z parzenia kiełbasek można ugotować barszcz biały lub kartoflankę ( lub żurek jak kto lubi )