Andrzej Polan – pedagog w kuchni

Gotować uczył się sam. Z wykształcenia jest pedagogiem, z zamiłowania kucharzem. Szanuje polską kuchnię i lubi prostotę na talerzu. Przed Wami Andrzej Polan.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Andrzej Polan – pedagog w kuchni
Pochodzi z Olkusza, gdzie urodził się w 1964 roku. Choć zawsze kochał gotować, nie zdecydował się na kształcenie w tym kierunku. W latach jego młodości decyzja o podjęciu nauki w szkole gastronomicznej nie dawała nadziei na zbyt ciekawą karierę. Próbował dostać się na polonistykę, ale ostatecznie ukończył pedagogikę. Mimo to jego życie zawodowe podążyło w zupełnie innym kierunku. Przez jakiś czas prowadził pensjonat górski, a później na serio zaangażował się w gotowanie podejmując pracę w kolejnych restauracjach.

Jego styl gotowania można streścić w trzech słowach: prostota, świeżość i polskość. Kocha proste, tradycyjne potrawy narodowe, chętnie sięga po inspiracje do przepisów z dawnych lat i różnych regionów naszego kraju. Szczególną uwagę zwraca na świeżość i jakość produktów, wybierając tylko te, które są najlepsze i które pochodzą od lokalnych producentów. Lubi eksperymentować, łączyć smaki, wygrzebywać ciągle nowe receptury, ale wszystko to w ramach kuchni polskiej.

Jego talent kulinarny można było podziwiać w „Dzień dobry TVN”, w programie „Między kuchnią a salonem” (emitowanym również w TVN) oraz w Kuchni+ w formacie „Polska ze smakiem”. Gotował m.in. w restauracji Soul Kitchen, hotelu Polonia i w Novotelu. Przyrządzał potrawy dla wielu znakomitych gości, m.in. dla prezydentów, oficjalnych delegacji zagranicznych, celebrytów znanych z pierwszych stron gazet. Obecnie jest właścicielem i szefem kuchni w warszawskim lokalu Mała Polana Smaków.

Ci, którzy mieli okazję z nim współpracować lub oglądać go przy pracy wiedzą, że Andrzej Polan jest człowiekiem niezwykle spokojnym i opanowanym. Jest zdecydowanym przeciwieństwem szefów kuchni znanych z kulinarnych show telewizyjnych, którzy krzyczą, przeklinają i obrażają kucharzy. Polan przeciwnie – doskonale potrafi zapanować nad zespołem wprowadzając przyjazną atmosferę i szybko tłumiąc ewentualne konflikty.

Wykształcenie nauczycielskie i talent pedagogiczny pomaga mu w codziennej pracy w kuchni i w starciu z różnymi charakterami współpracowników. Jest cenionym kucharzem, który chętnie dzieli się zdobytą wiedzą i potrafi ją przekazywać innym. Od niego naprawdę można zarazić się pasją do gotowania!