Książka kucharska Sposób na rydza

Bardziej znamy je z popularnej piosenki niż z kuchni. Czas to zmienić! Oto przepisy na rydze - smażone, marynowane i nie tylko!

Sposób na rydza
fot. Fotolia
"O rudy, rudy, rudy rydz
Mam na rydza smaczek
Rudy, rudy, rudy, rydz
Lepszy niż maślaczek"

Bardziej znamy rydze z popularnej piosenki Heleny Majdaniec niż z własnej kuchni. Najwyższy czas to zmienić! W tej książce zebraliśmy dla Was przepisy na rydze - smażone, marynowane i nie tylko. Ruszajcie więc - do lasu albo na zakupy, życzymy smacznego!

Smakowity grzybek

Rydze jak większość grzybów, stanowić mogą ciekawe urozmaicenie codziennego menu, ponadto jadalne grzyby dostarczają organizmowi sporą ilość białka i soli mineralnych!

Rydz to najsmaczniejsze z grzybów leśnych! Nasze bacie dusiły go na masełku, dzięki czemu mamy dla nich taką sympatie!  Przygotowane w ten sposób mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do mięs. Pysznego rydza wykorzystać możemy również jako jarski farsz! Cudownie spiszę się w pierogach, gołąbkach, naleśnikach, a nawet tartach czy pizzach! Ważne jest by przed ich wykorzystaniem delikatnie je obgotować, co pozbawi je niepożądanego gorzkiego posmaku.

Smakowitą przekąską może być także rydz marynowany w occie! Przyda się nam do oryginalnej sałatki, niewielkich koreczków i kanapeczek, a także jako zakąska do alkoholu!
Zapraszamy do skorzystania z przepisów zawartych w tej książce kucharskiej! Niech staną się dla Was inspirującymi kulinarnymi pomysłami, które pozwolą na powrót rydza na nasze stoły.