Jak złożyć tortillę?

Placki na tortille można kupić gotowe lub przygotować je samodzielnie. Po napełnieniu farszem trzeba je złożyć. Najbardziej popularny sposób składania tortilli to burrito, czyli rożek. Placek formuje się też na kształt quesadilla, w kopertę, kieszeń i rulon.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak złożyć tortillę?
fot. Fotolia
Przygotowanie tortilli jest banalnie proste. Przyrządź nadzienie, a następnie opanuj jeden ze sposobów zawijania pszennego placka.

Burrito – sposób na złożenie tortilli

Jeden z najbardziej popularnych sposobów na zwinięcie placków tortilli to burrito, czyli rożek:
  • wyłóż farsz równomiernie na środku placka zostawiając wolne brzegi,
  • podwiń dół tortilli do środka,
  • zwiń prawą i lewą stronę,
  • spód placka możesz dodatkowo owinąć folią aluminiową.

Zawijanie tortilli w rulon

Rulon to jeden z najłatwiejszych sposobów na zawinięcie placków tortilli. Wystarczy, że rozłożysz placek z farszem na płasko, a następnie zaczniesz zwijanie od dowolnej strony. Tortilla zawinięta w rulon wygląda podobnie jak naleśnik.

Tortilla złożona w kieszonkę

Kolejny prosty sposób na złożenie tortilli to kieszonka. Złóż placek na pół, a następnie jeszcze raz na pół. Tak uformowana kieszonka jest wygodna i nie wypada z niej farsz.

Tortilla meksykańska – koperta

Wygodnym sposobem na złożenie tortilli, która ma w środku dużo nadzienia jest koperta:
  • farsz wyłóż na środku placka, zostaw dużo miejsca na brzegach,
  • załóż każdy z boków tortilli do środka, tak żeby kształtem przypominała kopertę,
  • po odwróceniu placek powinien mieć kształt prostokąta.
Quesadilla – tortilla, którą można się dzielić

Quesadilla to ciekawy sposób na przygotowanie mniejszych porcji tortilli. Złóż placek na pół, a następnie przekrój go w dwóch miejscach (wytnij kształt V na środku ciasta), tak aby powstały 3 trójkąty.