klaudia_ewa

klaudia_ewa

Szef Kuchni
[Przepisów: 83]

Srodziemnomorska salatka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smacznie, zdrowo i kolorowo:) Tak mozna okreslic te salatke:)

Srodziemnomorska salatka

Składniki:

Srodziemnomorska salatka

 

  • 30dag makaronu `rurki`
  • 3 papryki w 3 kolorach
  • 2 pomidory
  • puszka tunczyka w oleju
  • kilka czarnych oliwek i kaparow
  • listki bazylii
  • Sos:
  • 2 zabki czosnku
  • 6 lyzek oliwy
  • sok z polowy cytryny
  • pol lyzeczki oregano
  • mieta
  • lyzeczka musztardy
  • pieprz sol

Sposób przygotowania:

Srodziemnomorska salatka
Gotujemy makaron(al dente), osaczamy, hartujemy zimna woda, wlewamy do niego lyzeczke oliwy i mieszamy. Pomidorki parzymy, po czym obieramy ze skorki, wydrazamy nasiona, natomiast miazsz kroimy w kosteczke. Papryki rowniez myjemy i kroimy w kostke, a oliwki przekrawamy wzdluz. Po osaczeniu tunczyka dzielimy go na kawalki, dodajemy do makaronu, oliwek, kaprow, posiekanych listkow bazylii i warzyw, mieszamy.
Sos: ucieramy musztarde z oliwa a takze sokiem z cytryny, przyprawiamy, wrzucamy tez przecisniety przez praske czosnek i miete(posiekana). Mieszamy z salatka.
Smacznego:)