SUPERPRZEPIS

Srucla jabłkowo - agrestowa

  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Srucla jabłkowo - agrestowa

Ciasto drożdżowe z owocami jest pyszne i zdrowe

Składniki:

Srucla jabłkowo - agrestowa

 

 

Sposób przygotowania:

Srucla jabłkowo - agrestowa
Drożdże pokruszyć i wymieszać z łyżką cukru, ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Rozczyn przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtko utarte z łyżką cukru, pozostałą mąkę i roztopione, przestudzone masło, dokładnie wyrobić, odłożyć aby wyrosło. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, posypać cynamonem i cukrem, wymieszać, ułożyć na brzegu ciasta. Z 3 łyżek wody i pozostałego cukru ugotować syrop, włożyć oczyszczony agrest i obgotować. Miękki agrest osączyć z syropu i wyłożyć na ciasto obok jabłek. Tak przygotowane ciasto zwinąć w rulon. Włożyć do wąskiej przygotowanej formy, odłożyć. Wyrośnięte ciasto posmarować białkiem. Piec około 30 min. w temp. 180 stopni