kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Staromodny tort orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Odkąd pamiętam w rodzinnym domu była to sztampowa pozycja na świątecznym stole, pyszny tort robiony według staromodnych receptur

Staromodny tort orzechowy

Składniki:

Staromodny tort orzechowy

 

  • biszkopt orzechowy:

 

 

 

 

  • staromodny krem kawowy:

 

  • 400 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 50 ml świeżo zaparzonego espresso
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

 

 

  • ponadto:

 

Sposób przygotowania:

Staromodny tort orzechowy
Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm, wysmaruj ją margaryną i wyłóż pergaminem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Białka ubija na sztywno z cukrem, następnie dodaj żółtka. Ubijaj aż masa będzie puszysta i pojawią się pęcherzyki. Na tym kończy się pomoc miksera. Dodawaj partiami zmielone orzechy i bułkę tartą, delikatnie mieszaj trzepaczką. Na koniec wmieszaj proszek do pieczenia. Masę przelej do tortownicy, temperaturę zmniejsz do 160 stopni, wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 35 minut. Gotowy biszkopt ma piękny złoty odcień, nie odważyłam się zaglądać i sprawdzać patyczkiem :) Gotowy biszkopt ostudź i przekrój na trzy krążki. Teraz czas na krem. Miękkie masło utrzyj z połową cukru pudru na puch. Resztę cukru pudru ubij z żółtkami. Miskę z żółtkami umieść nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijaj na parze przez kwadrans aż masa będzie gęsta i puszysta. Przestudzone żółtka dodawaj partiami do utartego masła. Wlej do masy napar i wsyp kawę rozpuszczalną. Dokładnie wymieszaj. Gotowym kremem przełóż biszkopt, wierzch i boki tortu posmaruj resztą kremu, wierzch udekoruj za pomocą rękawa. Jeszcze tylko połówki orzechów, około godziny schładzania w lodówce i możesz się cieszyć smakiem staromodnego tortu orzechowego.