2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Staropolski bigos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Tradycyjny polski bigos-choć robię go parę razy do roku dla mnie zawsze pachnie świętami,za każdym razem wychodzi mi inaczej,ciekawe czemu? Najlepszy jest po paru dniach odgrzewany.

Staropolski bigos

Składniki:

Staropolski bigos

 

  • 2,5 kg drobnej kiszonej kapusty
  • garść suszonych maślaków i borowików
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 1/2 kg kiełbasy toruńskiej
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • 1 przyprawa do bigosu
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki ziarenek kopru
  • 1 łyżeczka cukru
  • jarzynka lux do smaku

 

Sposób przygotowania:

Staropolski bigos
Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą na sicie, odciskamy,wrzucamy do garnka podlewamy wodą i gotujemy z zielem angielskim,suszonymi ziarenkami kopru, liściem laurowym i pieprzem około 45 minut do miękkości. Grzyby zalewamy wodą i moczymy całą noc, odciskamy kroimy na drobniejsze kawałki,wrzucamy do kapusty.Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z łyżeczką cukru dodajemy również pokrojone w kostkę mięso boczek i kiełbasę i przesmażamy około 20 minut wszystko razem na patelni pod przykryciem, po czym dodajemy do kapusty,i dusimy na wolnym ogniu cały czas mieszając około 1,5 godziny, w między czasie dodając pokrojone w paski śliwki suszone,doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze 10 minut . Po czym odstawiamy do całkowitego wystygnięcia,całkiem zimny wstawiamy do lodówki. Następnego dnia ponownie zagotowujemy bigos przez godzinę. Najlepszy jest na 3 -4 dzień, po odgrzaniu.