cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Staropolski bigos

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Stara, tradycyjna, smaczna potrawa stawiana na polskich stołach, nie tylko w okresach świątecznych. Najlepiej smakuje po kilku dniach - gdy jest wielokrotnie podgrzewany - nabiera wówczas smaku i aromatu.

Staropolski bigos       Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Staropolski bigos

 

  • woda
  • 3 kg kapusty kiszonej jasnej
  • 1,2kg karczku
  • 0,5 kg kiełbasy / wędlin
  • 3 cebulki
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • kminek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • maggi
  • przyprawa jarzynka
  • słonina
  • koncentrat pomidorowy
  • 150 ml wina czerwonego

Sposób przygotowania:

Staropolski bigos
Kapustę lekko poszatkować i zalać wodą - całość zagotować i odcedzić. Ponownie zalać kapustę wodą i jeszcze raz zagotować. Odcedzić i wlać ok. 3/4 szklanki wody, odstawić na mały ogień. Dodać do kapusty majeranek, liść laurowy, ziele angielskie. Dusić aż zmięknie. Następnie pokroić w kostkę mały kawałek słoniny i wytopić w osobnym garnku. Karczek pokroić w małą kostkę, wrzucić do stopionej słoniny i smażyć na niej mięso przez ok. 10 min. Cebulkę posiekać, dodać do karczku i całość przysmażyć. Następnie kiełbaskę / wędlinę pokroić w małe kawałki i dodać do karczku z cebulką. Całość wymieszać i dusić ok. 20 min. Gdy kapusta będzie już miękka dodać do niej przygotowane mięso z cebulką. Całość gotować na małym ogniu. Dodać czerwone wino i gotować jeszcze 15 minut. Doprawić przyprawą jarzynką, maggi, kminkiem, solą i pieprzem. Następnie dodać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać. By bigos był smaczniejszy, można go dusić jeszcze przez godzinę, jednak należy pilnować by się nie przypalił. Smacznego!
Staropolski bigos
Etap 1 - kapustę zagotować i przyprawić
Staropolski bigos
Etap 2 - mięso przysmażyć na słoninie z cebulką
Staropolski bigos
Etap 3 - połączyć kapustę z przygotowanym mięsem
Staropolski bigos
Etap 4 - dodać wino i koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze jakiś czas