Strona główna Staropolski piernik dojrzewający

Staropolski piernik dojrzewający
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Ciasta bożonarodzeniowe

iziona

Złoty Ekspert
Przepisy: 733
zdjęcia: 1 z 2
Staropolski piernik dojrzewający
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 6

Przepis jeszcze po mojej babci jest to jeden z najlepszych pierników jakie mogłam próbować.


trudność: średne
czas:

Staropolski piernik dojrzewający - SKŁADNIKI:

  • 25 dag margaryny
  • 1/2 litra miodu płynnego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 kg mąki
  • 3 łyżki sody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 15 dag orzechów mielonych
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej
  • dodatkowo:
  • 30 dag marmolady
  • 20 dag polewy czekoladowej

Staropolski piernik dojrzewający - PRZYGOTOWANIE:

Margarynę, cukier i miód rozpuszczamy razem, studzimy. Dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku,dosypujemy mąkę i resztę składników. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na około dwa tygodnie. Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę, z jednej części ciasta pieczemy pierniczki, z drugiej piernik. Piernik pieczemy około 40 min w temp 180st. Zimne ciasto dzielimy na dwa placki, które potem przecinamy na połowę przez środek po długości uzyskujemy w ten sposób cztery paski ciasta. Ciasto smarujemy marmoladą i układamy jeden na drugim, polewamy polewą i dowolnie dekorujemy. Najlepsze jest po kilku dniach od przełożenia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Staropolski piernik dojrzewający (strona 1 z 1)  
bajtek

bajtek

2011-11-13 18:51
Przepis na czasie, bo święta tuż...tuż.... Faktycznie, czekamy na dodanie mąki :O)
Skomentuj
Oceń:
0
superbaba4

superbaba4

2011-11-13 22:18
Nigdy nie piekłam takiego piernika. Bardzo spodobał mi się przepis. Mocna piątka i przepis do ulubionych.
Pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2011-11-13 18:32
Uwielbiam pierniki dojrzewające.Piekę w tym roku po raz trzeci i stało się to u mnie tradycją.Tyle,że ciasto robię dwa miesiące przed świętami a piekę i przekładam powidłami na miesiąc przed.
Izionka,kochana zgubiłaś mąkę w składnikach. Podaj, bo z pewnością ktoś się skusi na Twój piernik.
Skomentuj
Oceń:
0
iziona

iziona

2011-11-14 07:36
msewka napisał(a):

Uwielbiam pierniki dojrzewające.Piekę w tym roku po raz trzeci i stało się to u mnie tradycją.Tyle,że ciasto robię dwa miesiące przed świętami a piekę i przekładam powidłami na miesiąc przed.
Izionka,kochana zgubiłaś mąkę w składnikach. Podaj, bo z pewnością ktoś się skusi na Twój piernik.

Faktycznie zapomniałam o mące, potrzeba jej cały kilogram.
Skomentuj
Oceń:
0
evita0007

evita0007

2011-11-14 07:37
Na pewno jest przepyszny,a wygląda obłędnie :-)
Skomentuj
Oceń:
0
monka5595

monka5595

2011-12-19 12:59
sody az 3 lyzki?czy lyzeczki
Skomentuj
Oceń:
0
iziona

iziona

2011-12-19 13:31
monka5595 napisał(a):

sody az 3 lyzki?czy lyzeczki

3 łyżki, tak mam w przepisie i ja tak zawsze robię , ciasto długo dojrzewa i po odstaniu swojego naprawdę nie czuć nadmiaru sody.
Skomentuj
Oceń:
0
monka5595

monka5595

2011-12-19 13:38
prosze jeszcze o info na jaka blaszke jest ciasto i do jakiej grubosci rozwalkowac ciasto
Skomentuj
Oceń:
0
iziona

iziona

2011-12-19 13:42
monka5595 napisał(a):

prosze jeszcze o info na jaka blaszke jest ciasto i do jakiej grubosci rozwalkowac ciasto

Ja wykładam ciasto na tradycyjną blaszkę do pieczenia taką 25cm na 35cm i po upieczeniu ciasto przecinam przez środek na dwa placki i potem te placki po długości na połowę i w ten sposób mam cztery spody które przekładam powidłami. Można też upiec w foremce do keksa i przekroić na cztery placki, ale tak jest trudniej równo je podzielić
Skomentuj
Oceń:
0
monka5595

monka5595

2011-12-19 13:49
dziekuje za przepis ciasto juz dojrzewa:)
Skomentuj
Oceń:
0
iziona

iziona

2011-12-20 07:12
monka5595 napisał(a):

dziekuje za przepis ciasto juz dojrzewa:)

U mnie już upieczone tylko dzisiaj przełożę marmoladą .
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Ciasto śliwkowe Placki ziemniaczane z boczkiem Walentynkowy tort serce
Śledzie w pomidorach Krem pomarańczowy Tortilla z kurczakiem i warzywami
Śledzie w oleju z imbirem i chili Tort kokosowo - malinowy Szpecle zapiekane z warzywami i kiełbasą
Pulpeciki wieprzowe w sosie porowym Piersi zapiekane na porach Pomarańczowe muffinki z białą czekoladą

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane