Strona główna Staropolski piernik dojrzewający

Staropolski piernik dojrzewający
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Ciasta bożonarodzeniowe

iziona - Przepis na: Staropolski piernik dojrzewający offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 705
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Staropolski piernik dojrzewający
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 6

Przepis jeszcze po mojej babci jest to jeden z najlepszych pierników jakie mogłam próbować.


trudność: średne
czas:

Staropolski piernik dojrzewający - SKŁADNIKI:

  • 25 dag margaryny
  • 1/2 litra miodu płynnego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 kg mąki
  • 3 łyżki sody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 15 dag orzechów mielonych
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej
  • dodatkowo:
  • 30 dag marmolady
  • 20 dag polewy czekoladowej

Staropolski piernik dojrzewający - PRZYGOTOWANIE:

Margarynę, cukier i miód rozpuszczamy razem, studzimy. Dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku,dosypujemy mąkę i resztę składników. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na około dwa tygodnie. Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę, z jednej części ciasta pieczemy pierniczki, z drugiej piernik. Piernik pieczemy około 40 min w temp 180st. Zimne ciasto dzielimy na dwa placki, które potem przecinamy na połowę przez środek po długości uzyskujemy w ten sposób cztery paski ciasta. Ciasto smarujemy marmoladą i układamy jeden na drugim, polewamy polewą i dowolnie dekorujemy. Najlepsze jest po kilku dniach od przełożenia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Staropolski piernik dojrzewający (strona 1 z 1)  
bajtek

bajtek
offline

2011-11-13 18:51
Przepis na czasie, bo święta tuż...tuż.... Faktycznie, czekamy na dodanie mąki :O)
Skomentuj
Oceń:
0
superbaba4

superbaba4
offline

2011-11-13 22:18
Nigdy nie piekłam takiego piernika. Bardzo spodobał mi się przepis. Mocna piątka i przepis do ulubionych.
Pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2011-11-13 18:32
Uwielbiam pierniki dojrzewające.Piekę w tym roku po raz trzeci i stało się to u mnie tradycją.Tyle,że ciasto robię dwa miesiące przed świętami a piekę i przekładam powidłami na miesiąc przed.
Izionka,kochana zgubiłaś mąkę w składnikach. Podaj, bo z pewnością ktoś się skusi na Twój piernik.
Skomentuj
Oceń:
0
iziona

iziona
offline

2011-11-14 07:36
msewka napisał(a):

Uwielbiam pierniki dojrzewające.Piekę w tym roku po raz trzeci i stało się to u mnie tradycją.Tyle,że ciasto robię dwa miesiące przed świętami a piekę i przekładam powidłami na miesiąc przed.
Izionka,kochana zgubiłaś mąkę w składnikach. Podaj, bo z pewnością ktoś się skusi na Twój piernik.

Faktycznie zapomniałam o mące, potrzeba jej cały kilogram.
Skomentuj
Oceń:
0
evita0007

evita0007
offline

2011-11-14 07:37
Na pewno jest przepyszny,a wygląda obłędnie :-)
Skomentuj
Oceń:
0
monka5595

monka5595
offline

2011-12-19 12:59
sody az 3 lyzki?czy lyzeczki
Skomentuj
Oceń:
0
iziona

iziona
offline

2011-12-19 13:31
monka5595 napisał(a):

sody az 3 lyzki?czy lyzeczki

3 łyżki, tak mam w przepisie i ja tak zawsze robię , ciasto długo dojrzewa i po odstaniu swojego naprawdę nie czuć nadmiaru sody.
Skomentuj
Oceń:
0
monka5595

monka5595
offline

2011-12-19 13:38
prosze jeszcze o info na jaka blaszke jest ciasto i do jakiej grubosci rozwalkowac ciasto
Skomentuj
Oceń:
0
iziona

iziona
offline

2011-12-19 13:42
monka5595 napisał(a):

prosze jeszcze o info na jaka blaszke jest ciasto i do jakiej grubosci rozwalkowac ciasto

Ja wykładam ciasto na tradycyjną blaszkę do pieczenia taką 25cm na 35cm i po upieczeniu ciasto przecinam przez środek na dwa placki i potem te placki po długości na połowę i w ten sposób mam cztery spody które przekładam powidłami. Można też upiec w foremce do keksa i przekroić na cztery placki, ale tak jest trudniej równo je podzielić
Skomentuj
Oceń:
0
monka5595

monka5595
offline

2011-12-19 13:49
dziekuje za przepis ciasto juz dojrzewa:)
Skomentuj
Oceń:
0
iziona

iziona
offline

2011-12-20 07:12
monka5595 napisał(a):

dziekuje za przepis ciasto juz dojrzewa:)

U mnie już upieczone tylko dzisiaj przełożę marmoladą .
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Pasiasta kaszka manna z czekoladą Warstwowy deser z budyniem Babka w skorupce
Najlepsza babka cytrynowa Baranek i zajączek Super baba black&white
Brioszki na śniadanie Karmelizowane orzechy Brzdąc poznański
Flaczki  wołowe  Czekoladowo-gruszkowe Deser lodowy z brzoskwiniami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane