Strona główna Staropolski piernik dojrzewający

Staropolski piernik dojrzewający
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Ciasta bożonarodzeniowe

iziona - Przepis na: Staropolski piernik dojrzewający offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 707
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Staropolski piernik dojrzewający
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 6

Przepis jeszcze po mojej babci jest to jeden z najlepszych pierników jakie mogłam próbować.


trudność: średne
czas:

Staropolski piernik dojrzewający - SKŁADNIKI:

  • 25 dag margaryny
  • 1/2 litra miodu płynnego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 kg mąki
  • 3 łyżki sody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 15 dag orzechów mielonych
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej
  • dodatkowo:
  • 30 dag marmolady
  • 20 dag polewy czekoladowej

Staropolski piernik dojrzewający - PRZYGOTOWANIE:

Margarynę, cukier i miód rozpuszczamy razem, studzimy. Dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku,dosypujemy mąkę i resztę składników. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na około dwa tygodnie. Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę, z jednej części ciasta pieczemy pierniczki, z drugiej piernik. Piernik pieczemy około 40 min w temp 180st. Zimne ciasto dzielimy na dwa placki, które potem przecinamy na połowę przez środek po długości uzyskujemy w ten sposób cztery paski ciasta. Ciasto smarujemy marmoladą i układamy jeden na drugim, polewamy polewą i dowolnie dekorujemy. Najlepsze jest po kilku dniach od przełożenia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Staropolski piernik dojrzewający (strona 1 z 1)  
bajtek

bajtek
offline

2011-11-13 18:51
Przepis na czasie, bo święta tuż...tuż.... Faktycznie, czekamy na dodanie mąki :O)
Skomentuj
Oceń:
0
superbaba4

superbaba4
offline

2011-11-13 22:18
Nigdy nie piekłam takiego piernika. Bardzo spodobał mi się przepis. Mocna piątka i przepis do ulubionych.
Pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2011-11-13 18:32
Uwielbiam pierniki dojrzewające.Piekę w tym roku po raz trzeci i stało się to u mnie tradycją.Tyle,że ciasto robię dwa miesiące przed świętami a piekę i przekładam powidłami na miesiąc przed.
Izionka,kochana zgubiłaś mąkę w składnikach. Podaj, bo z pewnością ktoś się skusi na Twój piernik.
Skomentuj
Oceń:
0
iziona

iziona
offline

2011-11-14 07:36
msewka napisał(a):

Uwielbiam pierniki dojrzewające.Piekę w tym roku po raz trzeci i stało się to u mnie tradycją.Tyle,że ciasto robię dwa miesiące przed świętami a piekę i przekładam powidłami na miesiąc przed.
Izionka,kochana zgubiłaś mąkę w składnikach. Podaj, bo z pewnością ktoś się skusi na Twój piernik.

Faktycznie zapomniałam o mące, potrzeba jej cały kilogram.
Skomentuj
Oceń:
0
evita0007

evita0007
offline

2011-11-14 07:37
Na pewno jest przepyszny,a wygląda obłędnie :-)
Skomentuj
Oceń:
0
monka5595

monka5595
offline

2011-12-19 12:59
sody az 3 lyzki?czy lyzeczki
Skomentuj
Oceń:
0
iziona

iziona
offline

2011-12-19 13:31
monka5595 napisał(a):

sody az 3 lyzki?czy lyzeczki

3 łyżki, tak mam w przepisie i ja tak zawsze robię , ciasto długo dojrzewa i po odstaniu swojego naprawdę nie czuć nadmiaru sody.
Skomentuj
Oceń:
0
monka5595

monka5595
offline

2011-12-19 13:38
prosze jeszcze o info na jaka blaszke jest ciasto i do jakiej grubosci rozwalkowac ciasto
Skomentuj
Oceń:
0
iziona

iziona
offline

2011-12-19 13:42
monka5595 napisał(a):

prosze jeszcze o info na jaka blaszke jest ciasto i do jakiej grubosci rozwalkowac ciasto

Ja wykładam ciasto na tradycyjną blaszkę do pieczenia taką 25cm na 35cm i po upieczeniu ciasto przecinam przez środek na dwa placki i potem te placki po długości na połowę i w ten sposób mam cztery spody które przekładam powidłami. Można też upiec w foremce do keksa i przekroić na cztery placki, ale tak jest trudniej równo je podzielić
Skomentuj
Oceń:
0
monka5595

monka5595
offline

2011-12-19 13:49
dziekuje za przepis ciasto juz dojrzewa:)
Skomentuj
Oceń:
0
iziona

iziona
offline

2011-12-20 07:12
monka5595 napisał(a):

dziekuje za przepis ciasto juz dojrzewa:)

U mnie już upieczone tylko dzisiaj przełożę marmoladą .
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Jarski pasztet z dynią Konfitura z aronii i śliwek Żołądki curry z papryką,cebulą i pieczarkami
Kurczak w sosie brokułowym podany z ryżem Jesienny kompot dyniowo - jabłkowy Domowe hamburgery
Lniane ciasteczka Babeczki - muffiny serowe z rodzynkami Kruche pyszności
Jeżyny Eli pod jajeczną pianką Jesienne ciasto Cynamonowiec z porzeczkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane