kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Staropolski sandacz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Staropolski przepis na sandacza z wody z aromatycznym masełkiem- to nasza tradycja świąteczna, nie czeski karp

Staropolski sandacz

Składniki:

Staropolski sandacz

 

  • 1 sprawiony sandacz w całości
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • kawałek selera
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • por
  • sól, biały pieprz
  • szklanka ciemnego piwa
  • łyżka powideł śliwkowych
  • szczypta przyprawy do piernika
  • cytryna
  • natka pietruszki, natka kolendry
  • pół kostki masła

Sposób przygotowania:

Staropolski sandacz
Z jarzyn, wody, soli, ziela angielskiego i liścia ugotować wywar, po godzinie wlać piwo, dodać powidła i przyprawę, gotować jeszcze pół godziny, przecedzić, wystudzić. Sandacza ułożyć w brytfance. Zalać wywarem, ostrożnie zagotować i na małym ogniu gotować go około pół godziny w wywarze. W międzyczasie roztopić masło, dodać natki i lekko podgrzewać około 5 min. Sandacza wyjąc na półmisek, skropić dobrze cytryna, polać masłem pietruszkowym. Jest pyszny.