Sztangiel

Sztangiel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Staropolskie zrazy wołowe zawijane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 9063

Grzyby namoczyć na noc w wodzie. Następnie ugotować je w niewielkiej ilości osobnej wody

Staropolskie zrazy wołowe zawijane

Składniki:

Staropolskie zrazy wołowe zawijane

 

 

Sposób przygotowania:

Staropolskie zrazy wołowe zawijane
Grzyby namoczyć na noc w wodzie. Następnie ugotować je w niewielkiej ilości osobnej wody z moczenia. Wywar zostawić. Mięso umyć, osuszyć pokroić na plastry, lekko rozbić tłuczkiem. Skropić sokiem z cytryny i doprawić do smaku solą i pieprzem. Kaszę ugotować na sypko. Żółtko u-trzeć z masłem, dodać pokrojone w cieniutkie paseczki grzyby i przestudzoną kaszę -doprawić do smaku solą i pieprzem. Każdy płat mięsa pokryć dużą ilością farszu, zwinąć w rulonik, obwiązać nitką. Obtoczyć w mące iusmażyć na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do rondla, podlać wywarem z grzybów i dusić pod przykryciem około 1 godziny. Przygotować zasmażkę z masła i mąki. Rozprowadzić ją wodą wymieszaną ze śmietaną, następnie wlać do zrazów i dusić około 5 minut.