Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 773]

Stek pachnący imbirem z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wołowina idealnie nadaje się do przygotowania obiadu w 15 minut i to jedna z takich propozycji, prosta, pyszna i rozgrzewająca, polecam.

Stek pachnący imbirem z papryką

Składniki:

Stek pachnący imbirem z papryką

 

  • 1 stek z antrykotu (około 200 gram )
  • Marynata
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 1i1/2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • ½ papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • Dodatkowo :
  • 1/3 papryki żółtej
  • 1/3 papryki zielonej
  • 1/3 papryki czerwonej

Sposób przygotowania:

Stek pachnący imbirem z papryką
Przygotowania zaczynamy od marynaty – w miseczce łączymy ze sobą sos sojowy, ocet, olej sezamowy i miód, mieszamy wszystko do rozpuszczenia się miodu. Potem dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach imbir, posiekaną papryczkę chilli i przeciśnięty przez praskę czosnek – mieszamy.

Do tak przygotowanej marynaty wkładamy opłukany i osuszony stek i marynujemy mięso minimum 30 minut. Mięso wyjmujemy z marynaty (marynatę zachowujemy ), osuszamy na ręczniku papierowym i smażymy na rozgrzanej patelni po 3-5 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia.

Usmażonego steka przekładamy na deskę do krojenia i odstawiamy. Na patelni przesmażamy pokrojoną w paski paprykę, zalewamy ją marynata i smażymy 2 minuty.

Steka kroimy na plasterki i serwujemy go z przesmażoną papryką i sosem w towarzystwie jaśminowego ryżu lub makaronu ryżowego, smacznego.

Tagi:

papryka