Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Stek schabowy w marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wspaniały pomysł na szybki i smaczny obiad - schab w lekko kwaskowej marynacie

Stek schabowy w marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Stek schabowy w marynacie

 

  • 4 plastry schabu,
  • 2 cebule,
  • 400ml bulionu,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 1 cytryna,
  • sól,
  • pieprz,

 

Sposób przygotowania:

Stek schabowy w marynacie
Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowymi ręcznikami. Każdy z kotletów lekko rozbijamy. Do miski wlewamy sos sojowy i wyciskamy sok z całej cytryny, dokładnie mieszamy. Do miski wkładamy kotlety, zakrywamy folią aluminiową i mięso odstawiamy do zamarynowania na około godzinę do lodówki. Po wyjęciu mięso smażymy na oleju z obu stron około 3 minut z każdej strony. Następnie dolewamy marynatę i bulion i dusimy pod przykryciem około 45 minut. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Kwadrans przed końcem duszenia dodajemy cebulę oraz cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami lub świeżym pieczywem. Życzę smacznego :)
Stek schabowy w marynacie
Każdy z kotletów schabowych lekko rozbijamy.
Stek schabowy w marynacie
Do miski wkładamy kotlety, zakrywamy folią aluminiową i mięso odstawiamy do zamarynowania na około godzinę do lodówki.
Stek schabowy w marynacie
Po wyjęciu mięso smażymy na oleju z obu stron około 3 minut z każdej strony.
Stek schabowy w marynacie
Kwadrans przed końcem duszenia dodajemy cebulę oraz cukier.

Tagi:

sosy schab