beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Stek wieprzowy w  cebulce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Stek wieprzowy w  cebulce

Składniki:

Stek wieprzowy w  cebulce

 

  • pół kilo chudej szynki wieprzowej,
  • 3  ząbki czosnku,
  • 1  łyżka mąki,
  • 10 dag cebuli,
  • 5  dag smalcu,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Stek wieprzowy w  cebulce
Mięso oczyścić, umyć i  pokroić na porcje w  poprzek włókien. Następnie rozbić tłuczkiem i  uformować steki w  kształcie owalu. Posiekać czosnek i  rozprowadzić na powierzchni steków, wciskając w  mięso. Przesiać mąkę, oprószyć steki i  usmażyć na patelni z  rozgrzanym smalcem, osolić i  dopieprzyć do smaku. Na resztkach smalcu zrumienić półkrążki cebuli, osolić. Gotowe steki ułożyć na półmisku obkładając cebulą. Podawać najlepiej z  frytkami i  surówką.

Tagi:

szynka