pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Stek wołowy z masłem szalotkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tak przygotowany stek jest średnio wysmażony, różowy. Jeśli ktoś lubi dobrze wysmażony czas smażenia powinien zwiększyć do 7-8 minut

Stek wołowy z masłem szalotkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Stek wołowy z masłem szalotkowym

 

  • wołowina 30 dag
  • czosnek ½ ząbka
  • papryka do smaku
  • masło 1 łyżka
  • szalotka 1
  • sól do smaku
  • mieszanka ziół cytrynowych do smaku

Sposób przygotowania:

Stek wołowy z masłem szalotkowym
Plaster wołowiny długo dojrzewającej kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową. Posypujemy z jednej strony papryką świeżo zmieloną do smaku. Smażymy najpierw 1-2 minut na dużym ogniu. Następnie ogień zmniejszamy i smażymy kolejne 3 minuty. Po tym czasie stek przewracamy na drugą stronę. Również posypujemy papryką świeżo zmieloną oraz solą. Smażymy podobnie najpierw 1 minutę na dużym ogniu, następnie 3-4 minuty na małym. W międzyczasie na drugiej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę i smażymy. Doprawiamy solą i mieszanką ziół cytrynowych (hyzop lekarski, tymianek). Usmażony stek smarujemy podsmażoną szalotką wraz z masłem. Podajemy z pieczywem. Smacznego.
Stek wołowy z masłem szalotkowym
Długodojrzewającą wołowinę smażymy na patelni grillowej
Stek wołowy z masłem szalotkowym
Drobno posiekaną szalotkę smażymy na maśle
Stek wołowy z masłem szalotkowym
Podczas smażenia szalotki dodajemy tymianek i hyzop lekarski
Stek wołowy z masłem szalotkowym
Usmażoną wołowinę nacieram połówką ząbka czosnku