justynkag

justynkag

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 68]

Stek wołowy z sosem pieprzowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kruchy stek z wołowiny polany kremowym sosem. Można podawać z ulubionymi dodatkami z ziemniaków i surówki.

Stek wołowy z sosem pieprzowym

Składniki:

Stek wołowy z sosem pieprzowym

 

  • Sos pieprzowy:

 

  • śmietana 30 % 4 łyżki
  • brandy 4 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz czarny ziarnisty kilka ziaren
  • musztarda Dijon 1/4 łyżeczki

 

  • Mięso:
  • polędwica wołowa 2 kawałki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Stek wołowy z sosem pieprzowym
Umyte i osuszone mięso oprószyć pieprzem i smażyć na patelni grillowej z obu stron po około 4-5 minut. Wyłożyć steki na ogrzany talerz i przykryć folią aluminiową, mięso puści sok. W między czasie przygotować sos: wlać brandy na patelnię po smażeniu steków. Podgrzewać małą chwilkę do zredukowania. Wlać sok utworzony z mięsa, dodać śmietany. Podgrzać aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem ziarnistym rozbitym w moździerzu.

Tagi:

mięso sosy