Alessandro

Alessandro

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Stek z indyka z ziemniaczkami i fasolką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Stek z indyka z młodymi ziemniaczkami , fasolką szparagową w szynce parmeńskiej i sosem malinowo-żurawinowym z nutą wiśniówki i tymianku.

Stek z indyka z ziemniaczkami i fasolką

Składniki:

Stek z indyka z ziemniaczkami i fasolką

 

Sposób przygotowania:

Stek z indyka z ziemniaczkami i fasolką
Ziemniaki i fasolkę ugotować w osolonej wodzie aż będą miękkie. Odstawić aby lekko przestygły. Filet z indyka pokroić na równe i ładne steki. Przyprawić i ugrillować z obu stron na patelni grillowej (lub obsmażyć na zwykłej z odrobiną masła i oleju). Rozgrzać piekarnik na 170-180 stopni. Steki przełożyć na blaszkę , podlać sokiem i włożyć do piekarnika. Będą gotowe po 10 minutach. Maliny opłukać , przełożyć do rondelka, wlać wiśniówkę , dodać cukier i żurawinę. Sos gotować aż alkohol odparuje a maliny rozpadną się . Dodać kilka gałązek tymianku i gotować jeszcze przez chwilę. Przetrzeć sos przez sito. Jeśli jest zbyt rzadki , zredukować go jeszcze. Fasolkę zawinąć w szynkę , można ją związać zblanszowanym szczypiorkiem. Na patelnię wrzucić 2 łyżki masła . ziemniaki doprawić solą , pieprzem , przyprawą do grilla, posiekanym rozmarynem i czosnkiem. Wrzucić na patelnię i podsmarzyć delikatnie. To samo zrobić z roladką z fasolki. Gdy wszystko będzie ciepłe , wyciągamy mięso z pieca i nakładamy na talerz.