SUPERPRZEPIS

Stek z rekina z jabłkiem

         
ocena: 5/5 głosów: 9
Stek z rekina z jabłkiem

Jabłko wspaniale komponuje się nie tylko z mięsem , drobiem , kaszanką czy wątróbką. Dodane do delikatnych ryb nadaje im niespotykanego smaku.

Składniki:

Stek z rekina z jabłkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Stek z rekina z jabłkiem
Jabłko pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w cienkie plasterki bez obierania ( ok. 6 plastrów).Plastry jabłka zalać lekko zakwaszoną sokiem z cytryny wodą ( by nie czerniały ) i odstawić. Steki lekko posolić - wstawić na 10 minut do lodówki. Rybę osuszyć w papierowych ręcznikach kuchennych. Na patelni rozgrzać olej z masłem .Smażyć rekina na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni. Na patelnię dodać plastry jabłka i podsmażyć by zmiękły. Włożyć ponownie steki . Podgrzać. Podawać steki obłożone plastrami jabłek najlepiej z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków i surówką ( ja zrobiłam z młodej pory i jabłka z cytrynowym dresingiem).