Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Stek z rekina z japońską nutą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Co prawda stek z rekina i to w dodatku z japońskim smaczkiem to nie koniecznie polska tradycja wielkanocnego postu , ale świat się globalizuje , a w końcu rekin też ryba.

Stek z rekina z japońską nutą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Stek z rekina z japońską nutą

 

  • 2 steki z rekina
  • 2 łyżki sosu Teriyaki
  • 1/4 cytryny
  • 1/2 pomarańczy
  • pasek skórki pomarańczowej
  • szczypta cukru trzcinowego
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • 2 łyżki mąki do oprószenia
  • olej ryżowy do smażenia
  • 2 saszetki Instant Miso Soup
  • 1,5 porcji makaronu błyskawicznego z 2 zupek ,, chińskich"
  • 1/2 litra wody

 

Sposób przygotowania:

Stek z rekina z japońską nutą
Przygotować marynatę z soku z cytryny, pomarańczy, łyżki oleju, posiekanej w paski skórki pomarańczowej ( wyciąć biały miąższ ), cukru, szczypty pieprzu i sosu Teriyaki.

Rozmrożone i osuszone steki zalać marynatą i zostawić na godzinę.

Rozrobić we wrzącej wodzie saszetki miso ( chodzi o to by bulion był bardzo intensywny bo ma nadać smak makaronowi) - wrzucić makaron- przykryć.

Rekina wyjąć z marynaty i osuszyć. Posolić i posypać pieprzem.

Oprószyć mąką.

Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.

Odcedzić makaron.

Podawać rekina z makaronem i surówką z sałaty, ogórka i rzodkiewek .



* Można podać dodatkowo sos Teriyaki do polania ryby.
Stek z rekina z japońską nutą
Steki zalać marynatą i zostawić na godzinę by nią przeszły
Stek z rekina z japońską nutą
Przygotować bulion z miso i wrzucić w niego makaron- zostawić przykryty by napęczniał
Stek z rekina z japońską nutą
Steki osuszyć posolić -popieprzyć -oprószyć mąką
Stek z rekina z japońską nutą
Usmażyc steki na rumiano z obu stron na oleju

Tagi:

makaron sosy