Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Stek z Sommerset po polsku :

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moja wersja angielskiego przepisu .

Stek z Sommerset  po polsku :

Składniki:

Stek z Sommerset po polsku :

 

  • :4 kotlety schabowe z kostką lub bez )
  • 2 cebule
  • 3- średnie jabłka
  • 2/3 szklanki piwa jabłkowego
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 kostka bulionowa ( wieprzowa lub wołowa czy cielęca )
  • oliwa
  • 1 łyżka masła
  • 1 – 2 łyżki mąki
  • Papryka mielona
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 mini kostki czosnkowe Knorra ( lub 2 roztarte ząbki czosnku)

 

Sposób przygotowania:

Stek z Sommerset po polsku :
Zrobić pastę do natarcia mięsa z - 2 łyżeczek pieprzu, 2 łyżeczek papryki mielonej, 1 łyżeczki curry, czosnku ( 2 mini kostki czosnkowe Knorra ), 2 łyżek sosu sojowego , 2 łyżek oliwy. Natrzeć schab .Ułożyć w pojemniku . Zalać piwem jabłkowym i zostawić na 12 godzin w lodówce .Wyjąć .Odsączyć . Obsmażyć na rumiano na 3 łyżkach oliwy. Przełożyć do brytfanki . Na tłuszczu ze smażenia zeszklić usiekane w ,, piórka „ cebule , a potem lekko podsmażyć 2 duże jabłka utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) . Wlać marynatę i rozrobioną w 1 szklance wrzątku kostkę bulionu ( cielęcego ).Zalać mięso w brytfance wywarem , dołożyć cebule i jabłka. Brytfankę zakryć folią aluminiową i dusić 1 godzinę . Odkryć folię . Dusić jeszcze 30 minut . Sos zagęścić ( Np. 1 torebką sosu ciemnego do mięs Knorra lub brązową zasmażką ).1 jabłko pokroić w grube plastry bez obierania , posypać je pieprzem i majerankiem .Obsmażyć na 2 łyżkach oleju po 2 minuty z każdej strony . Podawać mięso obłożone plastrami jabłek .