Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Stek z tuńczyka z jabłkiem- w kolorowym pieprzu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tuńczyk ma tak piękne mięso , że nie ma co nad nim cudować- im prościej , tym lepiej. Jak już trafię na niego to takie pakowane próżniowo- kupuję kilka i mrożę.

Stek z tuńczyka z jabłkiem- w kolorowym pieprzu

Składniki:

Stek z tuńczyka z jabłkiem- w kolorowym pieprzu

 

  • 2 steki z tuńczyka
  • 4 grube plastry dużego jabłka
  • 1 łyżka oleju ( z pestek winogron)
  • gruba sól ( użyłam czarną himalajską po prostu dla tego , że była pod ręką ) do smaku
  • kolorowy grubo mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 ćwiartki cytryny
  • 1 łyżeczka otartych paseczków z skórki cytrynowej

 

Sposób przygotowania:

Stek z tuńczyka z jabłkiem- w kolorowym pieprzu
Steki lekko ugnieść by się spłaszczyły ( wolę by nie był zbyt grube ).Posmarować olejem. Posypać solą , pieprzem i skórką cytrynową - odstawić na 15 minut. Strzepnąć skórkę cytrynową. Rozgrzać patelnię i na gorącą kłaść steki. Smażyć po 1 minutę .Dołożyć masło. Przełożyć na drugą stronę i znów smażyć 1 minutę. W czasie kiedy tuńczyk się smaży posypać plastry jabłka solą i pieprzem. Zdjąć tuńczyka z patelni i zawinąć w folię aluminiową. Na patelnię włożyć plastry jabłka i podsmażyć z obu stron. Podawać steki na jabłku same lub z frytkami, mieszanką sałat itp.( ja podałam z duszonym obok plastrów jabłka krojonym porem ).