Steki wołowe

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 5

Mięso na steki musi być z miękkiego kawałka, bez żył i tłuszczu, aby kotlety były

Steki wołowe

Składniki:

Steki wołowe

 

  • 1,5 kg polędwicy lub rostbefu
  • oliwa
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • chrzan
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Steki wołowe
Mięso na steki musi być z miękkiego kawałka, bez żył i tłuszczu, aby kotlety były soczyste i delikatne. Wykroić 6 dużych porcji (każda grubości 2 palców). Lekko zbić, nadać odpowiedni kształt, posolić, posypać pieprzem, posmarowac oliwą i odłożyć w chłodne miejsce na około2  godziny. Przed smażeniem umoczyć każdy kawałek w oliwie i kłaść na gorącą patelnię. Uważać, by nie spalić oliwy i mięsa. Przyrumienić z obu stron, ale tylko raz obracać. Podając położyć na każdy, kawałek swieżego masła, posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami lub frytkami i ze struganym chrzanem.