Steki wołowe

hgg - Przepis na: Steki wołowe offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 680
Steki wołowe
oceń:  
ocena: 2/5
głosów: 3

Mięso na steki musi być z miękkiego kawałka, bez żył i tłuszczu, aby kotlety były


czas:

Steki wołowe - SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg polędwicy lub rostbefu
  • oliwa
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • chrzan
  • olej
  • sól
  • pieprz

Steki wołowe - PRZYGOTOWANIE:

Mięso na steki musi być z miękkiego kawałka, bez żył i tłuszczu, aby kotlety były soczyste i delikatne. Wykroić 6 dużych porcji (każda grubości 2 palców). Lekko zbić, nadać odpowiedni kształt, posolić, posypać pieprzem, posmarowac oliwą i odłożyć w chłodne miejsce na około2  godziny. Przed smażeniem umoczyć każdy kawałek w oliwie i kłaść na gorącą patelnię. Uważać, by nie spalić oliwy i mięsa. Przyrumienić z obu stron, ale tylko raz obracać. Podając położyć na każdy, kawałek swieżego masła, posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami lub frytkami i ze struganym chrzanem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Steki wołowe (strona 1 z 1)  
k.tyczynski

k.tyczynski
offline

2012-06-15 16:06
może nieco spóźnione, ale mięso soli się wyłącznie przed smażeniem, tzn steki i kotlety, bo sól wyciąga wodę(osmoza) i steki są bardziej suche ;p
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wołowina
Zupa gulaszowa z jabłkiem, cukinią i całą resztą Wołowina w winie i pieprzu  Sezonowe leczo z wołowiną
Gulasz tatarski Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu  Rozbef wołowy w sosie chimichurri
Pieczeń rzymska z jajkiem podpiekana w sosie pomid Papryka faszerowana na ostro Wołowe zawijańce w pomidorach gotowane na parze
Kotlety mielone z suszonymi grzybami Lasagne z kapustą pekińską i wołowiną Taco Bravo i inne

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane