eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1064]

Steki z karczku zapiekane Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Pyszne danie zapiekane...

Steki z karczku zapiekane Eli

Składniki:

Steki z karczku zapiekane Eli

  • 5 steków z karczku
  • Marynata:
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego grzybowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu chili słodko-ostrego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pieprz,sól

  • olej do smażenia

  • 15 dkg sera żółtego

Sposób przygotowania:

Steki z karczku zapiekane Eli

Wszystkie składniki marynaty ubić trzepaczką.Umyte mięso osuszyć ręcznikiem papierowym i lekko rozklepać tłuczkiem.Posmarować marynatą i włożyć do lodówki na 3 godziny.Wyjąć z lodówki i osuszyć ręcznikem papierowym.Na patelni mocno rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron na średnim ogniu.

Cebulę drobno posiekać.W rondlu rozgrzać smalec,wrzucić cebulę i przesmażyć.Dodać kapustę,liście laurowe,ziele angielskie,pieprz i przesmażyć.Wlać szklankę wody dodać kostkę mięsna i dusić do miękości.Pod koniec duszenia odparować wodę,oprószyć kapustę mąką i przesmażyć.

Ugotowane ziemniaki dokładnie potłuc tłuczkiem.Do ziemniaków dodać masło,gorące mleko,przyprawy i dokładnie wymieszać.

Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć kapustę,steki z karczku,na nie pure ziemniaczane i na górę utarty ser.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.Smacznego!