Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Steki z kurczaka z sosem czereśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zaskakujące połączenie zachwyci domowników!

Steki z kurczaka z sosem czereśniowym

Składniki:

Steki z kurczaka z sosem czereśniowym

 

  • SKŁADNIKI:
  • filet z kurczaka - 300 g
  • czereśnie - 200 g
  • białe wino - 80 ml
  • oliwa - 50 ml
  • czosnek - 1 ząbek
  • tabasco - 20 ml
  • tymianek - 1 szczypta
  • sól , pieprz

Sposób przygotowania:

Steki z kurczaka z sosem czereśniowym
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mięso kroimy na 2 steki. Wino mieszamy z rozgniecionym czosnkiem i połową oliwy. Dodajemy tabasco , tymianek oraz sól i pieprz. Przygotowaną marynatą zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki. ( im dłużej w lodówce , tym później smak będzie intensywniejszy ). Po wyciągnięciu z lodówki mięso odsączamy z marynaty ( nie wylewamy jej ) i delikatnie obsmażamy z 2 stron na oliwie. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 10 minut / 200C. Zmniejszamy temperaturę do 170C , odwracamy mięso i polewamy pozostałą marynatą. Dodajemy wydrylowane wcześniej czereśnie i pieczemy ok. 10-20 minut , polewając co jakiś czas marynatą. Zajadamy gorące!