anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Stir-fry z krewetkami i kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wszystkie składniki krótko smażone na jednej patelni. Całość utrzymana w swojsko - azjatyckim klimacie.

Stir-fry z krewetkami i kaszą jaglaną

Składniki:

Stir-fry z krewetkami i kaszą jaglaną

 

  • kasza jaglana - ½ szk.
  • krewetki - 100 g
  • pierś z kurczaka - 1 szt.
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • papryczka chili – ½ szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • olej sojowy - 2 łyżki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • sok z limonki – 1 łyżka
  • posiekanego szczypiorku - 2 łyżki
  • olej sezamowy - 1 łyżka
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Stir-fry z krewetkami i kaszą jaglaną
Kaszę jaglaną ugotuj na sypko. Pierś kurczaka opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w wąskie paseczki i oprósz solą. Obrane ząbki czosnku drobno posiekaj, chili pokrój drobno, a imbir zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Paprykę pokrój na małe kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzej olej sojowy, dodaj czosnek, imbir, chili i mieszając smaż 2 minuty. Dodaj mięso kurczaka i smaż energicznie mieszając 5-6 minut, wlej dwie łyżki sosu sojowego i wymieszaj. Mięso przełóż z patelni na talerz i odstaw na bok zabezpieczając przed wystygnięciem. Na patelnię włóż paprykę i mieszając smaż minutę. Następnie odsuń ją na bok patelni, a na części powstałego miejsca ułóż krewetki, a obok ułóż wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną. Smaż 2 minuty, mieszając kaszę, zaś krewetek w tym czasie nie mieszaj. Po upływie dwóch minut krewetki obróć na drugą stronę i smaż jeszcze minutę. Dodaj wcześniej usmażoną pierś z kurczaka. Całość bardzo delikatnie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez minutę lub dwie. Dodaj olej sezamowy, sok z limonki, posiekany szczypiorek i jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Od razu podawaj.