Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Stokfisz kardynalski z dorsza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepyszne danie z dorsza

Stokfisz kardynalski z dorsza

Składniki:

Stokfisz kardynalski z dorsza

 

  • 60 dag filetów z dorsza bez skóry,
  • 1 kg dojrzałych pomidorów,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 jajka,
  • 500 ml wywaru z warzyw (może być z kostki),
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz i do smaku.

Sposób przygotowania:

Stokfisz kardynalski z dorsza
Filety umyć i pokroić w grubą kostkę. Zalać wywarem z warzyw. Ugotować do miękkości. Odcedzić. Odłożyć w ciepłe miejsce.(Wywar przeznaczyć do innych celów np. zupy rybnej). Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w cząstki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa wraz z czosnkiem przełożyć do rondla. Posolić i pocukrzyć. Dusić na małym ogniu do miękkości cebuli. Całość przetrzeć przez sito. Wystudzić. Przecier połączyć z roztrzepanymi dwoma jajkami i dwoma żółtkami. Dodać rybę i pietruszkę. Posolić i popieprzyć. Lekko wymieszać. Całość przełożyć do wysmarowanego masłem, żaroodpornego naczynia. Naczynie wstawić do kąpieli wodnej. (Do większego naczynia z wodą). Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, do momentu aż stokfisz stanie się jednolity i po naciśnięciu nie będzie się zapadał