Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Strąki zielonego groszku z czosnkiem (Chiny)

         
ocena: 4/5 głosów: 4

W woku zagotować wodą, dodać strąki groszku i gotować 3 minuty. Odce-dzić i odstawić.

Strąki zielonego groszku z czosnkiem (Chiny)

Składniki:

Strąki zielonego groszku z czosnkiem (Chiny)

 

  • 30 dag zielonego groszku w strąkach
  • 2 łyżeczki rozgniecionego czosnku
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki wywaru z warzyw
  • łyżeczka cukru
  • 1 i 3/4 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • sól

Sposób przygotowania:

Strąki zielonego groszku z czosnkiem (Chiny)
W woku zagotować wodą, dodać strąki groszku i gotować 3 minuty. Odce-dzić i odstawić. Podgrzać w woku olej i szybko podsmażyć czosnek, po chwili dodać strąki groszku, wywar, cukier i sól do smaku. Zagotować, wymieszać i gotować na małym ogniu 1 minutą, a następnie przełożyć strąki na półmisek. Wywar zagęścić mąką i polać nim groszek.

Tagi:

groszek