paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Stroganow z kurczaka i pora

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Stroganow kojarzy sie nam z wołowiną i czymś czerwonym - pomarańczowym, a ty taki biało - zielony z kurczaczka dla odmiany .

Stroganow z kurczaka i pora

Składniki:

Stroganow z kurczaka i pora

 

Sposób przygotowania:

Stroganow z kurczaka i pora
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Por pokroić na kawałki ok 2 cm po skosie, grzyby w plasterki, mięso w kawałki wielkości małego palca. Na patelni rozgrzać trochę oliwy i wrzucić kawałek masła, wrzucić pora i zalać białym winem oraz małą szklanką wody, posolić i popieprzyć. Dusić 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać grzyby, posiekaną natkę pietruszki ( zostawić trochę do dekoracji) i wlać śmietanę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i dusić na średnim ogniu 10 minut. Ryż odsączyć wyłożyć na talerz. Do sosu wcisnąć sok z cytryny, wymieszać i wykładać na ryż, posypać pozostałą częścią pietruszki.