dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Strucla bakaliowa z jabłkami i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Strucla bakaliowa z jabłkami i twarogiem

Strucla bakaliowa z jabłkami i serem

Składniki:

Strucla bakaliowa z jabłkami i serem

 

 

  • po 5 dag rodzynek, płatków migdałowych i daktyli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 15 dag masy marcepanowej
  • 1 szklanka cukru
  • sok z cytryny
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

Strucla bakaliowa z jabłkami i serem
Twaróg wymieszaj z mlekiem, cukrem, jajkiem, olejem , maka oraz proszkiem do pieczenia. Wyrób ciasto. Schładzaj 40 minut. Marcepan pokrój w kosteczkę. Jabłka obierz, wytnij środki z pestkami, miąższ drobno pokrój, wrzuć do miseczki. dodaj bakalie, cynamon oraz marcepan. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Na placku rozłóż jabłka z bakaliami i marcepanem. Brzegi ciasta posmaruj białkiem. Ciasto zwiń. Roladę ułóż na przykrytej pergaminem blasze. Piecz 45 minut w temperaturze 175 stopni. Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny na gładki lukier, posmaruj wierzch ciasta.