lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Strucla drożdżowa ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Strucla drożdżowa ze śliwkami

Strucla drożdżowa ze śliwkami

Składniki:

Strucla drożdżowa ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Strucla drożdżowa ze śliwkami
Śliwki umyj,osusz wypestkuj.2/3 owoców zasyp cukrem i duś na wolnym ogniu mieszając aż do rozgotowania.Utrzyj masło z cukrem i jajem oraz żółtkiem.Dodaj mleko,drożdże i mąkę.Ciasto wyrób i odstaw do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu rozwałkuj na prostokąt który posmaruj marmoladą śliwkowa i posyp pozostałymi śliwkami.Zwiń ciasto w roladę,jej wierzch posmaruj żółtkiem i piecz ją ok 50 minut w 180 st.