femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Strucla jagodowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, złocista, chrupiąca strucla z soczystym, rozpływającym się nadzieniem jagodowym.. Palce lizać!

Strucla jagodowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Strucla jagodowa

 

 

 

  • Kruszonka :
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki

 

  • żółtko jaja do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Strucla jagodowa
Z podanych składników przygotuj ciasto. Drożdże pokrusz i zalej ciepłym mlekiem i naczynie odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże wyrosły. Mąkę przesiej do dużej miski, następnie dodaj masło pokrojone w kostkę. Wymieszaj za pomocą łyżki. Następnie Wlej wyrośnięte drożdże. Jajo wyparz, wybij, delikatnie roztrzep i dodaj do miski. Następnie dodaj śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy. Dodaj także odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrastało. Gdy ciasto podwoi swoją objętość podsyp je mąką i dokładnie je wyrób rękoma. Następnie rozwałkuj na dość cienki placek. Jagody przebierz, umyj i wymieszaj z cukrem wg uznania. Owoce rozłóż na rozwałkowanym cieście. I złóż je na podobieństwo koperty. Z łyżki masła, łyżki cukru i dwóch łyżek mąki przygotuj kruszonkę. Złożoną struclę posmaruj roztrzepanym żółtkiem jaja i posyp kruszonką. Struclę pieczemy około 30 minut w temp 150 stopni Celsjusza na złoty kolor.
Strucla jagodowa
Etap 1: ciasto drożdżowe rozwałkuj na cianki placek
Strucla jagodowa
Etap 2 : na ciasto wyłóż jagody wymieszane z cukrem
Strucla jagodowa
Etap 4 : struclę posmaruj żółtkiem i posyp kruszonką.

Tagi:

ciasto