misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Strucla Kasi

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

strucla z makiem ale nie drożdżowa...

Strucla Kasi

Składniki:

Strucla Kasi

 

  • CIASTO:
  • 75 dag mąki pszennej
  • 20 dag cukru
  • 2 jajka
  • 5 dag masła
  • szklanka mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • MASA MAKOWA:
  • 35 dag maku
  • 10 dag cukru
  • łyżka masła
  • aromat migdałowy
  • LUKIER:
  • 15 dag cukru pudru
  • białko
  • sok z połowy cytryny
  • DO DEKORACJI:
  • różnokolorowe wiórki kokosowe

 

Sposób przygotowania:

Strucla Kasi
Mak sparzyć, odcedzić, trzy razy przekręcić przez maszynkę, dodać cukier, masło i aromat migdałowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić. Jaja utrzeć najpierw z cukrem, a potem z masłem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Pod koniec ucierania dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Przygotowane ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować, przykryć równą warstwą masy makowej, zwinąć w rulon. Strucle przełożyć do wąskich blaszek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką. Piec w gorącym piekarniku około 30 minut. Przygotować lukier: białko utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę, pod koniec dodać sok z cytryny. Upieczone i wystudzone strucle polukrować i posypać wiórkami.